PREDMET
Poln objekt, bistveno večji od človeka. Monumentalen. Težak. Ležeč, horizontalen. Miren. Valju podoben, vendar ne geometrijski. Monokromatska ovojnica lubja. Rahlo rdečkast ton prereza. Krožna organska struktura letnic.
Toliko o tem, kakšen je, kako deluje na nas. Če začnem nanj obešati kontekst, izgubi svojo avtonomnost. Seveda pa bi še bolj izgubil svojo avtonomnost, če ga organizator iz logističnih razlogov ne bi uspel spraviti v galerijo. Potem bi bil razstavljen zgolj simulaker, njegova avtonomnost pa nima več kaj dosti opraviti z avtonomnostjo prikazanega objekta. Pri simulakru služi objekt zgolj kot izgovor, maska, ki skriva vsiljeno avtonomnost avtorja simulakra.
Razlike se zavemo, če bi se morali npr. z enim od njiju pogreti v hudem mrazu: z drvmi iz bukovega hloda se lahko grejemo celo zimo, medtem ko si z njegovo sliko niti rok ne moremo pogreti. Vendar se tega zavemo šele v trenutku LASTNE eksistenčne nuje. Ko gre za tujo, vzkliknemo "Ojoj!" in kliknemo "Naprej". Za to obnašanje, značilno za informacijsko družbo, obstaja celo izraz: "ojojizem". Obnašanje, ki spominja na čase, ko so ljudje z užitkom drli gledati javne usmrtitve ...
UMETNIK / UMETNICA
Svetovno prepoznaven je v časih net.arta postal s projekti kot so Hommage to Mondrian, Nice Page in net.art.trade. V njegovih poznejših projektih še naprej nastopajo tehnologije, pri čemer do njih vzdržuje kritično distanco.
Kot podaljške svojega telesa uporablja stroje, ki jih sam izdela; nadomeščajo mu priključenost na Matrico, ki je njegovo telo organsko ne prenaša. S strojem Lalaboro je rezkal v les In/Form/Acije, ki so prevodi znanih spletnih strani v kodiran jezik, ki ga lahko razvozlamo le z merjenjem globine lukenj. Spet drugič pa je s flomastrom na lesene deske ustvarjal raster črt, nastalih kot post-postprodukcija znanih fotografij. Les je zanj najbolj avtonomen material, zato tudi želi, da ga na tej razstavi predstavlja v svoji najbolj monumentalni obliki.
Trenutno končuje napravo, ki bo znala ustvarjati predmete iz plastike, pri čemer svoje delovanje prenaša iz umetnosti, kot jo pozna zahodni umetnostni sistem na področje avtonomnih predmetov, kot sta jo npr. poznali Japonska in Kitajska tradicionalna kultura.
Posveča se tudi poučevanju.

www.spiller.si